Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Anlamlı Bir Albüm Kapağı

          Günümüzde ya da en azından ülkemizde genel anlamda albüm kapaklarına baktığımız zaman toplumsal bir konuyu işlemekten çok kendini ön  plana çıkararak pazarlama yöntemine gidilmektedir.Ne yazık ki ülkemizde  sözde topluma mal olmuş sanatçılarımız (İstisnalarda var fakat genel anlamda konuşuyorum) toplumsal konularla ilgilenmemektedir.Hatta bir çoğu toplumsal sorunları bile bilmemektedir.Hal böyleyken sizlere çok sevdiğim bir albüm kapağından bahsetmek istedim.



          Görmüş olduğunuz albüm kapağı And Justice for All, Metallica'nın 1988 de yayınlanmış bir albümüdür.Albüm kapağındaki resim, Adalet Tanrıçası (Lady Justice) heykelinin çatladığı, iplerle bağlandığı ve terazisinin adalet yerine parayı ölçtüğünü anlatmaktadır. Paranın nasıl adaleti satın alabileceğini ve terazinin nasıl parası olanın yanında olanı gösterdiğini açık bir şekilde ifade etmektedir.Albüme ismini veren şarkıda da Amerikan adalet sisteminin para ve güç karşısında tarafsızlığını yitirmesi eleştirilmektedir.

           Şimdi bir düşünelim hangi şarkımızda buna benzer toplumsal bir sorun işlenmektedir...Düşünüyorum fakat bulmakta zorlanıyorum...Sizce de bu bir eksiklik değil mi?...Benim aklıma ilk gelenler bir grup bilinçli insanın yapmış olduğu " Savaşa Hiç Gerek Yok" ve Mor ve Ötesi'nin dünyada hızla çoğalmakta olan medya kirliliğine karşı yazmış olduğu "Cambaz" şarkısıdır.Sizlerinde (bulmakta zorlanacağınızı tahmin ediyorum çünkü yok denecek kadar az) buna benzer bildiğiniz çalışmalar varsa paylaşırsanız sevinirim...yazıyı ilgilenip okuduğunuz için teşekkür ederim.Şimdi sizleri o güzel " Savaşa Hiç Gerek Yok" parçası ile baş başa bırakıyorum...Başka bir yazıda görüşmek üzere..:)


3 yorum:

Yazınızı okurken benim de aklıma hemen Mor ve Ötesi geldi, ben de "Uyan" şarkısını çok seviyorum, "bu ahlaksız oyunlara devam etmek günah"..:)
 
Aaa, niye öyle diyorsunuz? Serdar Ortaç'ın Dansöz isimli parçası var ya :P Ah, o toplumsal değil, sanatçının yediği kişisel kazıkları hedef alıyordu değil mi? Tüh! Halbuki albümlerinin kapkalarına boy boy fotoğraflarını koymasından anlamam lazımdı :))

Şaka bir yana böylesine çarpıcı bir mesajın ülkemizde saygınlığı yerlerde sürünen, bir avuç satanist gözüyle bakılan Metallica'dan gelmesi oldukça ilginç. Zaten yurt dışındaki sanatçılar böyle konularda bizimkilere göre çok daha duyarlı. Mesela U2 yardım konserleriyle ünlüdür. Gerçi onlar da bizi hor görüp gelmek istememişlerdi bir ara. Neyse ki sonradan hatalarından vazgeçmişlerdi.

Evet, bu kesinlikle bir eksiklik. Kliplerde bir sürü çıplak insan görmek istemiyorum şahsen. Ya da albüm kapaklarında... Toplumun pek çok kesimine hitap eden bu insanların biraz daha duyarlı olmaları, sorumluluk almaları harika olurdu. Ama korkarım ki onlarda yukarıdaki Adalet Tanrıçası gibi düşünüyorlar; para nerede biz orada...
 
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar..:)

Sevgili Eren güzel düşünmüşsün aslında halkımıza ithafen "Uyan" şarkısı tam oluyor..:)

Sevgili Mit "Evet, bu kesinlikle bir eksiklik. Kliplerde bir sürü çıplak insan görmek istemiyorum şahsen. Ya da albüm kapaklarında...Toplumun pek çok kesimine hitap eden bu insanların biraz daha duyarlı olmaları, sorumluluk almaları harika olurdu. " düşünecene aynen katılıyorum bende görmek istemiyorum ve keşke biraz daha bilinçli olsalar...Ama ses , müzik bilgisi vb unsurlara değil fiziki özelliklere bakılarak sanatçı olunuyor günümüzde..acı ama gerçek...:(

Yayınlanmadaki gecikme içinde özür dilerim...bir süre düzenli giremeyeceğim...notebookumu servise vermiş bulunmaktayım..:(
 

Yorum Gönder