Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

9 Ekim 2011 Pazar

Azıcık Kültür Sanat

"İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir." demiş Goethe.Belki yaşadığı dönemde sinema olmuş olsaydı , haftada birde olsa güzel bir film izlemeli derdi.Bu söz ilk olarak memleketimde en sevdiğim kitabevinin hediye verdiği ayraçta görmüştüm.Yıllardır ayracın tasarımı değişir ama söz değişmez.Bu sözü ilk okuduğumda o kadar çok etkilemişti ki beni üzerinde epey düşünmeme neden olmuştu.Düşünmem özellikle sanatta resim alanında oldukça eksiğimin olduğunu farketmemi sağladı.Ve bir süredir elimden geldiğince tablo bakmaya yorumlamaya çalışıyorum.Herkesin tarzı birbirinden farklı ama özellikle sevdiğim ressam Salvador Dali oldu.Bunda en çok sürrealist olması etkili oldu sanırım.


Sözden de anlaşılacağı gibi bugünkü yazım birazcık herşeyden olucak.Umarım sıkmam sizleri.

Öncelikle bugünkü müziğimiz en sevdiğim klasik müziklerden olan "Albinoni-Adagio G Minor"dür.Bu müziğin bende anlam ve önemi çok büyüktür.2009 yılındaki Üniversite mezuniyet fon müziğim olmakla birlikte kendisi kardeşimi ağlatmıştır.Çok çeşitli coverlarını youtubeda bulabilirsiniz ama sizlerle benim favorilerimi paylaşmak istiyorum.İlk parça tamamen enstrumentaldir.İkincisine ise sözler eklenmiştir.Parçanın Türkçe coverıda bulunmaktadır.Fakat şahsım tarafından beğenilmemiştir.(Meraklısına türkçe cover-Meyra Adagio Elveda)





Bir parça müziğimizi dinledikten sonra sırada iyi bir şiir okumaya geldik.Burayada benim maceracı ruhumu yansıtan bu aralar en sevdiğim şiiri paylaşıyorum.

YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜRLER
Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler.
Yavaş yavaş ölürler
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Alışkanlıklarına esir olanlar,
Her gün aynı yolları yürüyenler,
Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
girmeyenler,
Bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Heyecanlardan kaçınanlar,
Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
görmek istemekten kaçınanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
çıkmamış olanlar
Pablo Neruda
Şair ne kadar güzel yazmış değil mi?İnsanı üzerinde epey düşündürüyor.


Güzel bir tablo görme zamanı geldi.Yukarıda bahsettiğim gibi sevdiğim ressam Salvador Dali'den.Salvador Dali'nin uzunca süre kadınlar ilgisini çekmemiş.Fakat Gala ile tanışması hayatını tamamen değiştirmiş.Gala; sürrealist şair Paul Eduard'ın eşiymiş.Fakat Gala eşinden boşanmış(Dali ile yakınlıkları sebebi ile) ve Dali'nin en iyi arkadaşı,danışmanı ve aynı zamanda esin kaynağı olmuş.Bu yüzden Gala'yı defalarca resmetmiş.Sizlerle paylaşacağım bu resimde de görülen kadın Gala'dır.Resmin adı "Gala Of The Spheres"dır.(resme tıklayın büyüsün)


Mantıklı cümle kurmaya gelince,bu görevi sizlerin parlak zekasına bırakıyorum.Hepimiz bloglarımızda zaten kendimizce mantıklı birşeyler paylaşıyoruz bu yüzden mantıklı cümle kurma işinide başardığımıza inanıyorum.


En son olarak sevdiğim bir filmin tavsiyesi kalıyor.Her ne kadar rahmetli sözünde söyleyememiş olsada bence çağımızın olmazsa olmazlarından.Eminim yaşasaydı söylerdi.Sizler için seçtiğim film birazcık eskilerden.Eski film izlemeyi çok seviyorum.Çünkü yaratıcılığın efekt olarak kullanıldığı dönemlermiş o zamanlar ve aşklar daha safmış.

Filmimiz adı "It's a Wonderful Life".Hayatımda çok önemli yeri olan filmlerden biridir.Birazcık fantastik fakat insan yaşamı için oldukça anlamlı bir eserdir.Konusuna kısaca değinecek olursak;George Bailey küçük bir kasabada dünyaya gelmiştir.Bu küçük kasabada büyümüş ve lisesini bitirmiştir.Her gencin yapmak istediği gibi Üniversiteye gitmek ve dünya seyahatine çıkmayı düşünmektedir.Fakat aniden gelişen olumsuz olaylar o küçük kasabadan ayrılmasına engel olmaktadır.Tam o engel aşılıyor derken yeniden bir engel ortaya çıkıyor.....Sonrasında bir melek düşünün, George için, gökyüzünden geliyor en sıkıntılı dönemininde hayatının anlamını kavramasına yardım ediyor...1946 yılı için bence süper bir "Frank Capra" filmi..mutlaka izlenmeli diyorum.Filmden karelerle sizleri baş başa bırakıyorum.


Yazıma son vermeden önce küçük kültür sanat dipnotları; 22 Ekim Cumartesi günü Kadıköy Süreyya Operasında "Aşk İksiri" isimli opera sergilenecektir.Biletlerimi aldım düşünen arkadaşlara tavsiye ederim.Kocaelinde yaşayan arkadaşlar için de bu ay Kocaeli Şehir Tiyatrolarında da "Kösem Sultan" gösterilecek güzel bir oyuna benziyor ben bu hafta içi biletlerimi almayı düşünüyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederken hepinize bol sanatlı günler diliyorum.

10 yorum:

Merhaba,
şiiri ilk defa okudum ve gerçekten çok etkilendim. Öldüğüm zamanlar olmuş farkına varmamışım, kendimi gördüm satır aralarında...

Teşekkürler.
 
Asıl ben teşekkür ederim Sayın Mor Kalemlik;
Değer verip okuduğunuz için :)
Beğenmenize çok sevindim.
 
bence insanlar bloguna boş boş şeyler yazacağına senin gibi azıcık böyle şeylerden bahsetseler keşke.. çok sevdim blogunu ve yavaş yavaş çalan yan tiersenn şarkısı ne hoş olmuş :*
 
Sevgili Mia Wallace;
Blogumu beğenmene çok sevindim...iltifatların için teşekkürler :) Bu yazının devamı gelicek.... :)
 
Çok güzel bir yazı olmuş, elinize emeğinize sağlık. Keşke herkes böyle düşünebilse keşke herkes sanatın, sanat eserlerinin değerini bilebilse...

Şiir çok hoşmuş. Daha önce hiç görmemiştim ve çok hoşuma gitti. Teşekkürler bu yazıyı bizlerle paylaştığınız için :)
 
Sevgili Gilderoy;
Asıl ben siz değer verip okuduğunuz ve beğendiğiniz için teşekkür ederim :) Sanata değeri arttırmak birazcıkta biz öğretmenlerin görevi...ben öğrencilerime şimdiden aşılamaya başladım...umarım yeni nesil çok çok daha iyi olucak bu konuda...
 
hımmmm sen sadece sonbahar ödevleri ile ilgilenmiyormuşsun. iç dünyan da zenginmiş. ne güzeeeeel. rahmetli :))) çok iyi demiş. ruhu temizlemek için lazım diy mi? :) adagio ah ah. lara fabian. süperdir ama. pablooo... hey be...bak resim için, e.h.gombrich-sanatın öyküsünü kesinlikle al ve ye o kitabı. dali, deli de dahi dali, dahi de deli dali. çoook önemli adam. onun karıştığı filmler de var bak. luis bunuel ile birlikte yaptılar. örneğin, endülüs köğeği. gala. evet.

ve opera.

sen tıpatıp bensin valla.
:)))
 
Tarihten gelen bu güzel ismi kullananı merak ederek sitenize giridim. Bildiğinize ve bilginize inandım. Sizi izlemeye gayret edeceğim. Saygılar.
 
Sevgili Deeptone;
Güzel yorumların ve kitap tavsiyen için teşekkürler...Kasım ayında İstanbul kitap fuarından alacağım kitap sayısı epey oldu :D Sanırım sadece sırt çantam yetmeyecek.Dediğin filmi duymuştum fakat izlemek nasip olmadı aklımdayken indireyim :)
Bu arada proje dün bitti...yapıştırıcı kokusundan bedbaht bir halde eve geldim... :)
 
Sevgili Mehmet Bilgehan Merki;
Hoşgeldiniz bloguma...güzel düşünceleriniz için teşekkürler :)
 

Yorum Gönder