Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

29 Ekim 2011 Cumartesi

Ben Cumhuriyeti Böyle Kazandım!

Bugün Cumhuriyetimizin 88. yıl dönümü bugüne özel  duygularımı ifade eden güzel bir yazı yazmayı çok isterdim fakat ne yapsam kelimelerimin kıfayetsiz kalacağını biliyorum.Bende Atamızın bir anısını sizlerle paylaşma ya karar verdim...Cumhuriyetin nasıl kazanıldığını gelin birde İlk öğretmenimizden öğrenelim.

"Ankara, 10. Cumhuriyet yılının büyük ve ölçüsüz sevinci içindedir.şehir, baştan başa ışıklarla donatılmıştır. Eğlence yerlerinde her Türk, tam bir şuurla devrimin nimetlerini idrak ederek neşe içinde eğlenmektedir. 
Atatürk, resmi baloların verildiği yerlere uğradıktan sonra Halkevi’ne de teşrif ediyor. Orada, milli ve mahalli giysileriyle coşan ve coşturan Türk köylüleriyle karşılaşıyor. 
Bir gün bu milleti ve bu memleketi kurtarmak için atıldığı mücadelede kendisine yegane kudret ve kuvvet membaı olan bu temiz yürekli vatan evlatlarının neşelerinden son derece duygulanıyor.onları bir süre seyrettikten sonra, doğru Çankaya’ya teşrif ediyorlar ve: 
-Efeleri buraya getiriniz!.. Emrini buyuruyorlar. 
Efelerin Çankaya’da, Atatürk’ün sofrasında nasıl coştuklarını ve nasıl coşturduklarını anlatmaya imkan yoktur. Büyük Ata, sahnenin en heyecanlı bir anında, Ankara efelerinden birine soruyor: 
- Efe, sen benim için ne yapabilirsin? 
Efe tereddüt etmeden cevap verir: 
- Her şey... 
- Mesela?.. 
- Ölürüm... 
Şimdi bütün dikkat Atatürk’e çevrilmişti.kimse konuşmuyor, onları dinliyordu. Atatürk, gözlerini etrafındakiler üzerinde bir kez gezdiriyor.sonra:
- Efe, diyor, sözünde samimi misin? 
- Emir sizindir, Ata'm. 
Atatürk, elini dizinin üstüne vuruyor: 
- Koy başını buraya!... 
Efe derhal başını Ata'nın dizlerine koydu ve başını koyar koymaz şakağında bir soğuk temas hissetti.bu, Atatürk’ün şakağına dayadığı tabanca namlusunun soğukluğuydu. Efe, bu soğuklukla beraber şakağına dayanmış bir tabanca olduğunu görmüş, fakat en küçük bir harekette bulunmamıştı. 
Efe, Ata'sı için ölümü seve seve kabul edebilirdi. Fakat Atatürk, ona kıyacak mıydı? 
Bütün yüzlerin rengi bir anda solmuş, heyecan son haddini bulmuştu. Nefes almaktan korkuyorlardı ve gözler Atatürk’ün elindeydi. Tabanca, efenin şakağına dayanmıştı. Fişek sürülmüş ve emniyet açılmıştı. Atatürk, bir saniye bile sürmeyen bu an içinde ve gözle fark edilemeyecek bir hızla tabancanın namlusunu şakağın yanından, belki bir santim kadar kaydırarak tetiği çekiyor. 
Derin sükutu yırtan korkunç tabanca sesi... 
Kalpler, sanki yerinden kopacak. 
Hazır bulunanların hepsinin beti benzi kül rengini almıştır. 
Fakat, efenin başı hala Ata’nın dizindedir ve efede en küçük bir kımıldanma yoktur. 
Atatürk, efenin başını dizlerinden kaldırıyor, temiz alnını dudaklarına doğru çekiyor ve öpüyor. 
Hala biraz önceki havanın tesirinden kurtulamamış olanlara: 
- İşte, ben Anadolu Savaşını bunlarla ve böyle canlarını esirgemeyenlerle kazandım, diyor. " 

CUMHURİYETİMİZİN 88. YILI HEPİMİZE KUTLU OLSUN....BİZ TÜRK MİLLETİYİZ BU SIKINTILI ZAMANIMIZI DA ELBET BİRLİK OLUP ATLATACAĞIZ...NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

2 yorum:

heeeey be atatürkü unutmayız unutturmayız hayranız ona. ve hep senin gibi öğretmenler olsun.
 
Deeptone;
Teşekkür ederim hayran olmakla kalmayalım...aynı zamanda ilhamda alalım :)
 

Yorum Gönder