Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

17 Ekim 2011 Pazartesi

Kösem Sultan

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezona perdelerini "Kösem Sultan" isimli oyun ile geçen hafta perşembe günü açtı.Hazırlıklarını duyduktan sonra uzun süredir beklediğim bir oyundu.Gönül isterdiki perşembe günü galasına katılabileyim fakat akşamları gittiğim kurs sebebiyle cumartesi akşamı gidebildim. Eser Turan Oflazoğlu'nun aynı isimle yazmış olduğu tiyatro eserinden sahneye uyarlanmış.Eserin konusu hakkında kısaca bilgi verecek olursak;Sultan İbrahim'in annesi Kösem'in saraydaki iktidarını elinde tutmak için saray içinde çevirdiği entrikalar yer alıyor.Hatta o dönemde sultan IV. Mehmet suikastinde de parmağa olduğu iddia ediliyor.İktidar ve güç için insanın neleri feda ettiği açıkca gözler önüne seriliyor.


 Oyunu sahneye aktaran sevgili Murat Atak'ı tebrik etmek lazım.Oyuncu seçimi bir harika herkes işini hakkı ile yapmış.Özellikle Kösem Sultan'ı canlandıran Zuhal Gencer Erkaya ve Turan Sultan'ı canlandıran Esra Bezen Bilgin'in hakkını vermek lazım.Karakter çözümlemeleri harika.Kostümler oldukça göz dolduruyor.Seçilen müzikler özellikle giriş ve kapanış çok güzel düşünülmüş insanın tüylerini diken diken yapıyor.Ayrıca Kösem Sultan ve Turan Sultan arasında geçen konuşmalarda kullanılan iç sesler oyunu daha bir izlenilesi kılıyor.

Oyun arasında insanların konuşmalarınıda kulak verdim kimi bir grup genç "İbrahim adında padişahta mı varmış?" derken kimisinin "ne biçim oyun bu" dediğinide duydum.Açıkcası  tarihimizi bilmeyen sanat duygusundan yoksun,karşısındaki insanın verdiği emeğe saygı göstermeyen insanların olması hele bunların birde oyunun en duygu yüklü sahnesinide gırgıra alıp gülmeleri beni haliyle üzdü.Sadece gençler olsa neyse koca koca adamlarda yaptı bunu.Sayın gülen vatandaşlar sizlere söylüyorum acaba yaptığınız şeyin karşınızdaki oyuncuya saygısızlık olduğunun farkında değilmisiniz?
Eğer farkında değilseniz bir daha başka bir oyuna gitmeyin biz tiyatroseverler olarak sizsizde mutluyuz.
Son bir alıntı sizlere oyunun güzel bir sahnesinden Turhan Sultan'ın oğlu için söyledikleri;

"Çabuk büyü oğlum, çok çok çabuk !
Saraya da girdi ikilik, asker ocaklarına da
Ancak sen, Mehmet'im, bu çatışan
bu birbirini yok etmeye çalışan güçleri
buyruk altına alırsan, ancak sen
sağlam bir baş olarak gelişir
bu güçleri yararlı bir işe koşarsan
esenliğe erişir bu gövde; ancak o zaman
gerçek büyüklüğe, mutlu bir sürekliliğe
kauşur ülken, güçlülüğe dayanan sağlıklı bir barışa. "

8 yorum:

Merhaba, ben de İzmit'te yaşıyorum, Kösem Sultan'ı izlemek istiyorum; fakat Süleyman Demirel'de gösterimde değil mi? seanslarına falan ulaşamadım.Ekim programında yer almıyor.
Bilgi verirseniz sevinirim.
 
Evet Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gösterimde aylık programa

http://www.kocaeli.bel.tr/Content.aspx?ContentID=22384&CategoryID=1169

adresinden ulaşabilirsin...:)
 
yaaa.. çok kıskandım! kösem sultan hep ilgimi çeken bir konudur ve tiyatro uyarlaması eminim enfes olmuştur :)
 
Çok uzakta değilsin :) Gelip izleyebilirsin cumartesi günleri öğleden sonraları da gösterim oluyor :)Mesela ben yarın İstanbuldayım bir gösteri için.Asıl ben İstanbul da yaşayanları kıskanmadan edemiyorum...Birçok sosyal kültürel ve sanatsal etkinlik İstanbul da :)
 
ayyy çook uzun bir yorum ve kelime dogrulaması yüzüenden giden bir yorum :s aklında bulunsun canım kelime dogrulamasını kaldırırsan süper olur ;)

özetle; hii ne güzel etkinlik, ben de her sene bale,oper,tiyatro'ya daha sık gidiciim der fakat sonunda biletler tukenmiş olur ve 2-3 etkinlikte tıkanmış olurum! :) demiştim! (:
 
Önerin için teşekkür ederim canım :)
Tamam kelime doğrulamasını kaldırırım tavsiye için teşekkürler :) ben artık 1 ay öncesinden alıyorum bütün biletlerimi :) böylece yer bulabiliyorum...evet izmirde yaşarken bende aynı senin durumundaydım :D Almak istiyor fakat yer bulamıyordum öğrenci hali işte :D şimdi 1 ay öncesi paklıyor :)
 
off 1 ay öncesi miiii (: yaa bi' iş çıkarsa diye hep almayı erteldiğim bilet oluyor! genelde son dakika insanıyımdır, her ne kadar son dakika gollerini sevmesem de :)
 
Son dakikada moralimin bozulmasını sevmiyorum...bu yüzden elimden geldiğince erken alıyorum hatta şu son gittiğim operada bilet alınmaya başladığının ertesi günü aldım fakat...yine de arkalarda yer kalmıştı...:) ama elimde olmayan nedenlerle son dakikaya kalıyorsam gol atmayı da severim :)
 

Yorum Gönder