Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

27 Kasım 2011 Pazar

Kitaplardan İnciler (Cehenneme Övgü)




"Asıl açıklanması gereken , neden aç insanın çaldığı ya da sömürülen adamın grev yaptığı değil, neden aç insanların çoğunun çalmadığı ve sömürülenlerin çoğunun greve gitmediğidir." Wilhem Reich

"Uyuyamayan, uykusuzluk hastalığı çeken kişiler, karanlığın getirdiği sınırsız özgürlük ve gerçeklikle baş edemeyen kişilerdir aynı zamanda.Bu insanlar, gün boyunca, her şeyi izlemekle oyalanırlar.Oysa gece artık izlenecek bir şey yoktur.Sadece, yaşamın o belirgin sesi duyulur içten içe.Gündüzden soyutlanıp, kurtulmuş olan anlamsızlık , artık saklı değildir.Hayatta olma bilinci kendini daha güçlü bir şekilde hissettirir geceleri, ölümün varlığı da öyle."Yaşamın anlamı" gece duyumsanır ve sorgulanır.Kimse bunu öğle yemeği sırasında tartışmaz.Yaşam, gecenin konusudur."

"Birbirimizi anlayamayacağımız korkusuyla, sözcükleri gereğinden çok fazla kullanıyoruz.Konuşmamanın , iletişim kurmayı reddetme anlamına çekilmesinden , kabalık olarak görülmesinden korkuyoruz.Ayrıca çok fazla konuşuyoruz.Sessizlik bizi ürkütüyor.Sessizliği denetleyemiyoruz.Oysa sessizlikte, sezinlediğimiz ama tanımadığımız dürtülerin, özgürlüğün ve gelişigüzelliğin son noktası saklıdır."

"İnsanı şaşırtan, hayrete düşüren , tedirgin eden şey sessizliktir.Düzenlenmemiş olan şey sessizliktir.Tehlikeli ve bilinmeyen olasılıklar vaat eden şey , yine sessizliktir.Hayal gücümüzü zenginleştiren,sessizliktir."

".....psikiyatriste giden kişi, yeniden yarış pistine çıkmadan önce yağlama servisinde teknik bakım gören bir yarış arabasına benzer.Yarışın kendisi asla sorgulanmaz.Tersine, yarışı sorgulayanlar psikiyatrist tarafından sorgulanır."

"Deli , uygarlığın anti-kahramanı olacaktır.Standartlaştırma ve totalitarizmin her yere ve her şeye nüfus etmesine rağmen hala deli olmayı başarabilenler, gerçekten çok güçlü ve eşsiz bireylerdir. 'Deli' sözcüğünü hafife almamalı , çünkü bu ayrıcalık pek az insana verilebilir.Beraberinde çok büyük acılar getiren bir ayrıcalıktır bu.Deli öylesine yalnızdır ki tuttuğu yolda, dünya ve evrenle duygu birliği içinde olsa bile , övgü ve cezanın bile ötesindedir o."

"Kendimizi olduğumuz gibi kabul edinceye dek bizi tutsak edecek kahramanlar.Süpermenler ve tanrılar yaratmaya devam edeceğiz.Özgür toplumda kahramanlara yer yoktur.Özgür insanın kahramanı olmaz."

"Yirminci yüzyılın sözde enformasyon toplumu, belki de önceki yüzyılların tüm toplumlarından daha zayıf bir belleğe ve tarih bilgisine sahip.Sansür ya da bilgi manipülasyonu yüzünden değil, işittiklerimizi, gördüklerimizi ve okuduklarımızı seçmemize izin vermeyen bir haber bombardımanıyla karşı karşıya bırakıldığımız için.İnsanlar artık ayrım yapamayan duyarsız bir toplum olmaya yöneltiliyor."

"Büyük müzisyenler ve klasik besteciler hala eski dünyadan,Avrupa'dan çıkıyor.Tüm refahına karşın Amerika'dan, Yeni Dünya'dan çıkan pek yok.Müzik Budapeşte,Viyana ve Prag gibi Avrupa kentlerinde ailelerin ve sokakların gündelik yaşantısının bir parçası hala.Amerika da mükemmel bir teknikle icra ediliyor olabilir, ama yaşamıyor."

"Özgürlük, uyuşmazlığın bir fonksiyonudur.Hiçbir zaman uyuşma zorunda kalmama sürecidir özgürlük. Özgürlüğün doğrulanması , anlaşma peşinde koşmamakla sağlanır."

"İnsanlar neden çocuk sahibi olur? Mutlu olacaklarını sandıkları için mi? Çocuk sahibi olmak mutluluktur, öyle mi? Hayır! Çocuksuz mutlu olmayan kişi, çocukla da mutlu olamaz.Bir başka insanın sırtından mutluluk talep etmeye hakkımız yok.Mutluluk her yerdedir.Ancak her yerde mutluluğu bulan kişi bir çocukla da mutlu olabilir."


"Aşkı ifade eden sözlerimiz yalnız birbirimize hükmetmenin bir belirtisi olmakla kalmaz, kendi bireysel aşkımızı her şeyin üstünde yerleştirdiğimizi gösterir.Aşkımızın, işimize, başkaları ile olan ilişkilerimize, yaşam biçimimize, değer yargılarımıza hükmetmesine izin veririz.Yaşam, aşk uğruna inanç ve davranışlarını değiştiren kişilerle doludur."

"Yaşam aşktan üstündür.Aşk yaşamın bir parçasıdır.Yaşarken severiz.Severek ve acı çekerek yaşarız.Acı çekmek de , sevmek de yaşama aittir.Yalnız sevmeyi seçmek ve acı çekmeyi reddetmek yaşamı reddetmek demektir.

Sevgisizlik yüzünden çoğu kez dramatik ölümlere sürüklendiğimiz halde, aşkla birlikte yaşadığımız pek nadirdir."

Gündüz Vassaf-Cehenneme Övgü


6 yorum:

ya baksana sen. kitap kültürün öle yakın ki bana.
wilhelm reich. çok önemli. bak şeyi okusana. dinle küçük adam. vassaf'ın bütün eserleri çok etkileyici. ders gibi çalışıyorum. bi de erich fromm-sahip olmak ya da olmak. bunu da. oku. sen hayatın eleştirisini seviyorsun. yaşantının sahtelikleri gibi.
:)
 
"İnsanlar neden çocuk sahibi olur? Mutlu olacaklarını sandıkları için mi? Çocuk sahibi olmak mutluluktur, öyle mi? Hayır! Çocuksuz mutlu olmayan kişi, çocukla da mutlu olamaz.Bir başka insanın sırtından mutluluk talep etmeye hakkımız yok.Mutluluk her yerdedir.Ancak her yerde mutluluğu bulan kişi bir çocukla da mutlu olabilir."

eveet!
 
Takılıp kaldım ben bu cümlelere
 
Deeptone;
Dinle küçük adam isimli kitabı biliyorum evet :) listemde olan kitaplardan biri :)
Erich Fromm tavsiyen için teşekkür ederim sanırım kitabın baskısı yok ama nadir kitaptan buldum onu da listeme ekledim..evet tahmin ettiğin gibi hayatın eleştirisini seviyorum...biraz da felsefe biraz da psikoloji işte :)
 
Mia Wallace;
Beğenmene sevindim canım ;)
 
K.C.S;
Takılıp kalmamak mümkün değil gibi :)
 

Yorum Gönder