Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

22 Kasım 2011 Salı

Kitaplardan İnciler (İle)

"‎...şundan dolayı: İlişkinin ucunda o kişiler vardır yalnızca- o, o ilişkidir; o iki kişinin ilişkisi... Biriciktir. -Oysa, o iki kişinin daha bir sürü ilişkisi vardır, başka kişilerle. İşte, bu öteki ilişkiler, o kişiler yoluyla hep bulaşırlar onların ilişkisine- o zaman da ilişki saflığını yitirir, katışık hale gelir: bozulur, yozlaşır, ölür."

"Belki temel hata , sevgiyi bir 'duygu' işi olarak görmekte--duygu yanı yok değil; ama bu, bilinçle dengelenmezse-yalnızca duygusal kalırsa-kişinin özgürlüğü pahasına yürüyor.Bu oluşumun en önemli göstergesi, kıskançlık : sevginin tek yanlı yozlaşması...Akıldışı hale gelmesi, bilgiyi çeler hale gelmesi...Sevginin iki kişinin ilişkisi olmaktan çıkıp,bir kişinin ötekine yönelik bir tutumu haline gelmesi...."

"Bir gün bir yerde oturuyorduk.Ben gidecektim; işim vardı.Sen 'Sen gitsen yapman gerekeni yapsan;bende burada beklesem seni' dedin.
İçim ışıldadı-ne güzel bir olanaktı bu:-

Sen beklerken 'akıl gözünle benim yaptığım işi izleyecektin; ben de, işimi yaparken, sürekli senin orada bekleyişini-beklediğini-görecektim.

Ayrıyken birlikte olacaktık."



"Ayrılış ilişkinin kayıp çocuğudur;
özlem de sevginin ikiz kardeşi...."

"İlişkide anlamı belirleyen ve yer tutan, 'reel' zaman aralıkları ve uzam bölümleri değildir: her ilişkinin kendi bir 'iç' zamanı ve uzamı vardır;onların içinde oluşur-bu yüzden hiçbir ilişki, bir başka ilişkiden 'önce' ya da 'sonra' değildir; her biri ötekilerle hem 'içiçe'dir, hem de onlardan 'apayrı'.

"Bencillik, kiminkiyse, onun değeri kadar değerlidir.Bundan ilk çıkarılabilecek sonuç, bencilliğin değerli de olabileceği: kendiliğinden toptan değersiz olamayabileceği-hemen değersiz sayılabileceği durumların ötesinde bir belirlemesi olmalı, demek ki- ikincisi de şu: kişi bencil sayılabileceği durumlarda bile , değerli olabilecek şeyler yapabilir:-"

"  'Düzeltmek için çok geç' dedi Kırmızı Kraliçe: 'bir şeyi bir kez söyledin mi; bu onu kalıcı hale getirir; artık , sen de onun sonuçlarına katlanmak zorundasındır.' Lewis Carroll"

"Hiçbir ilişki eksik değildir-her ilişki , o kadarıyla , o biçimiyle , o süresiyle , tamdır.

Ama her ilişkinin farklı girdi-çıktıları, düzensiz bir çeperi, değişken yoğunlukta bir içeriği vardır: Bu anlamda da, hiçbir ilişki , 'son'una kadar 'tamam' değildir-her ilişki 'tamam' lanmadan biter.

Ama, her ilişki , o iki kişinin her karşı karşıya gelişlerinde , yeniden başlar-ve, ayrılmalarıyla, yeniden, biter.

İşte:tamdır her ilişki-'tamam' lanmadan tamamlanır..."


      Oruç Aruoba-İle 











4 yorum:

Bizim blog'a bununla ilgili bir şeyler yazacaktım teee ne zaman. Ama bir türlü kafamda hale yola sokamadım. Çok enteresan bir kitap, adamın düşünceleri de nev-i şahsına münhasır. Anlatamamıştım resmen ben. İyi ki yazmışsın =)
 
yazı nefis. sen yazdın sandım herhalde aradakiler senin yorumun. aruoba iyidir iyidir.
:)
 
UtkulardanEda;
Hakkında yazılması zor olan bir kitap bence alıntı yapılmasını daha uygun gördüm canım :) Okuduğuna çok sevindim :)
 
Deeptone;
Gönül isterdi ki bu kadar içten çıkarımlar yapabileyim ama ne yazık ki tamamı alıntı :) Beğenmene sevindim :)
 

Yorum Gönder