Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

20 Aralık 2011 Salı

Anadolu Ateşi

Anadolu Ateşi, temelinin 1999 yılında atıldığı, bünyesinde güzel ülkemizin her köşesinden derlenmiş yüzlerce dans figürü ve halk müziğinin yer aldığı harika bir projedir.Gösterilerini canlı izleme fırsatım olmadığı için ne kadar üzülsem de teknoloji çağı artık insanların imdadına yetişiyor.Bizden zaman ve mekan olarak çok uzaktaki bir gösteriyi evimizin sıcaklığında izleme olanağı sunuyor.Bende böylelikle Anadolu Ateşi'nin Aspendos'taki gösterimlerinden birinin videosunu izleme fırsatı buldum.İzlerken inanılmaz derecede keyif aldım.Anadolu kültürünün zenginliği izlerken beni adeta mest etti.Doğrusu bu konuda Mustafa Erdoğan çok iyi bir iş çıkarmış.Sahnelerle ilgili metinler,danslar,müzikler oldukça iyi ve bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıda sahnelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.Metinleri es geçmemenizi tavsiye ederim.

1. PERDE
 1. Sahne
"Önce Ateş vardı Ölümsüzlük dağında, Nemrut’ta tanrıların katında  Ateşe kutsandı önce her şey, tüm varoluş... Bedenin o kutsal diliyle ateşe banılıp güneşe sunuldu. Doğunun ve batının ilk kucaklaştığı yerde dünyadaki ilk barış anıtında, ateş dağında Anadolu bir Prometius ateşi ulaştırdı insanlara. Işık ırmakları gibi aktılar yeryüzüne çoğaldılar. Hayat oldular."  sözleri ile başlar gösteri.


İlk sahnede motifler   Orta Asya Şaman Türkleri’nden Zerdüşt ve Yezidi Kürtleri’nden Alevi Semah figürlerinden ve Güneydoğu halk danslarından esinlenerek hazırlanmış, Tanrıların dağı - Nemrut Ateş Töreni, Ateş Irmakları, Ateş Dansları, Hayat Ağacı danslarından oluşur.

2. Sahne
" Fırtınalar gönderir Zeus - Ahura Mazda ateşi alsın götürsün diye insana, İnsanla mukabele etmeyi geçirir usundan... Ve tanrıların armağanı Pandora’yı gönderir bir kutunun içinde, yanı sıra tüm kötüleri ve kötülükleri. Kötülük hüküm sürmektedir artık bu topraklara da ve kötüler, yakalarlar Prometeus‘u zincire vurular. Zeus - Ahura Mazda, zincire vurulan Prometeus’un ciğerlerini kartallara yedirecektir. İyilerle kötülerin savaşı başlamıştır. İyiler, insanlığı karanlıktan, aydınlığa kavuşturan Prometeus’u kurtarmak için gelirler. Kıyasıya bir savaş... Ancak tanrı Zeus - Ahura Mazda’nın kötülükleri, kötüler galebe çalar bu savaşta... "

İkinci sahnedeki motifler Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz' e ait olup   Pandora, Karanlığın Ordusu, Tutsak Prometeus, Kartallar, Kurtuluş, Satir - Prometeus’un Diriliş Dansı, Aşk Üçlemesi, Aydınlık Günler, Savaş Dansları, Karanlığın Zaferi, Oryantal, Karanlığın Zaferi danslarından oluşur.

2.PERDE
1. Sahne
" Göç yollarında azalır hayat, katar katar konan ve göçen halkalar yaralı bir coğrafyaya akarlar Anadolu’da. Birlikte yenilir, birlikte dirilirler bütün renkler. Buz gibi yenilgidir artık ölüm. Çok çok eski bir ağıttır Anadolu. Karanlık ile aydınlık savaşının başladığı günden beri bir iyi kazanır bir kötü. Ağıtlar yükselir gökyüzüne. Dünyanın gördüğü en eski ağıdı yine aynı toprağa söyle şimdi tüm yenilenler. Ama umut hep vardır. Çıkagelir birden insan sıcaklığında ateş parlaklığında bir umut. Ete kemiğe bürünmüştür, çağdaş bir Prometheus’dur O. Tasavvufi bir rüzgarla varır; ruhlar semaya ulaşırken insanoğluna. Yaratır ve yeniler her şeyi. Orada, artık dirilişin ve hesaplaşmanın dansı başlar. Aydınlığın ordusu kuşatır tüm karanlıkları. Zafer dalga dalga yayılır Anadolu toprağına. "


Bu sahnede motiflerde  Doğu Anadolu, İçbatı Ege, İstanbul ve Karadeniz hakimdir.Dansları ise , Ağıt, hayalet Dansçıları, Aydınlığın Ordusu, Kötülerin dünyasına dönüş, Savaş Mozaik, Dalgaların Coşkusu'dur.

2. Sahne

" Davulların savaşı başlar artık Anadolu’da. İyiler ve kötüler karışmış bir araya, iki ordu barışa savaşmaktadır. Davullar önce savaş için vurulur. Savaşın akışı iyiler ve kötüler arasında gidip gelir. Önce kadınlar barışı sağlar kendi aralarında. Sonra da erkekler. Artık davullar barış için vurmaktadır. İnsanoğlu kendi içindeki iyiliğe yenilmiştir. İyidir, Anadolu iyidir insanlar. Bütün yönler barıştır. Yaratan ve yaratılan da el sıkışır ve ahid keser barışa. "

"Bir gökkuşağıdır Anadolu. Bütün renkleri içinde barındıran, suyu derin, toprağı sert, dağı yüksek, ovası kavurucu bir gökkuşağı. Artık bütün renklerin barışı , dansı vardır suda, toprakta. O renkler ki nasıl savaşın acısını yaşadılarsa yüreklerinde, şimdi de barışın coşkusunu yaşarlar danslarında."

Son sahnede de motifler ağırlıklı olarak Trakya ve Balkanlardır.Danslar ise ; Ramo, Yeniden Hayat Ağacı, Çoğalış, Çağrı'dır.

İzlemediyseniz izlemeniz tavsiye olunur.Ayrıca Anadolu Ateşi'nin Troya ve Doğu'nun Kapıları isimli başka gösterileri de vardır.Meraklılarına Troya gösterisinin bir temsili 25-26 Şubat Haliç Kongre Merkezinde olacaktır.Biletler satışa sunulduktan sonra yer bulabilirsem 26 Şubat temsiline gitmeyi düşünüyorum.






Not:Resimler ve bilgiler Anadolu Ateşi'nin kendi sitesinden alınmıştır.




4 yorum:

canlı izlemek bambaşka
-
hemera
 
Hemera;
Eminim öyledir :)
 
izledim aspendosta bunu da daa başka benzerlerini de. aspendos çok etkileyici. anadolu ateşi de ekranda bile süper.
:)
 
Deeptone;
İnsanı müthiş coşturuyor :)
Kalkıp dans etmek istemedim desem yalan olur :D
İnşallah bende canlı izleme olanağı bulacağım :)
 

Yorum Gönder