Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

20 Aralık 2011 Salı

Kitaplardan İnciler (Aylak Adam)




" Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor: Sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış. Salt çıkarını düşünen kişi değil. İnsanlarla barışık. Onun büyük işler yapacağı umulur. Ama beş on dakikada ölüyor. Sokak sinemadan çıkmayanlarla dolu; asık yüzleri, kayıtsızlıkları, sinsi yürüyüşleriyle onu aralarına alıyorlar, eritiyorlar. "

"Herkes onun gibi değil miydi?En az umutlanmaları gerektiği zamanlar en çok umarlardı."

"Ertesi gün sıkıcı bir sabahla başlayacaktı.Kim bilir iç sıkıntısı olmasa, belki insanlar işe gitmeyi unuturlardı.'İş avutur' derdi babası.O böyle avuntu istemiyordu.Bir örnek yazılar yazmak, bir örnek dersler vermek, bir örnek çekiç sallamaktı onların iş dedikleri.Kornasını ötekilerden başka öttüren bir şöför, çekicini başka ahenkle sallayan bir demirci bile ikinci gün kendi kendini tekrarlıyordu.Yaşamanın amacı alışkanlıktı,rahatlıktı.Çoğunluk çabadan, yenilikten korkuyordu.Ne kolaydı onlara uymak! Gündüzleri bir okulda ders verir, geceleri sessiz , güzel kadınlarla yatardı istese.Çabasız.Ama biliyordu:Yetinemeyecekti.Başka şeyler gerekti.Güçlüğü umutsuzca zorlamak bile güzeldi."

"Bence insanın adı onunla en az ilgili olan yanıdır.Doğar doğmaz, o bilmeden başkaları veriyor.Ama yapışıp kalıyor ona.Onsuz olamıyor.(Sustu.Bir sigara yaktı.) Bakın, şimdi adımdan daha önemli bir şey biliyorsunuz:Sigara içtiğimi.İşte bir başkası:Bütün bu 'siz'ler, 'iz'ler ,'uz' lardan sıkılırım ben.Yapmacık fazlalık gibi gelirler bana.İkinci konuşmamda 'sen' diyemeyeceğim biriyle bir daha konuşmam.Ne dersin(iz)?"

"Hepimiz korkağız.Korktuğumuz için severiz; korktuğumuz için yaşarız; korku yüzünden öldürürüz.En kötüsü kısa sıkıntılardan korkarız."

"Çevresine bakındı. Yoktu. Oturma odasını da aradı. Orada da yoktu. Bunca lüzumsuz eşya vardı da, neden en gereken, bir sigara küllüğü yoktu. Kadınlar da böyleydi. Dünyada gereğinden çok kadın vardı ama, yalnız bir teki yoktu. "

"Biz, hoşgörüsü olmadığını bile bile başkalarında kendininkinden ayrıyı bağışlamaya çalışana hoşgörülü diyoruz."

"İki çeşit içen vardır.Biri, benim gibi, kurtuluşu içkiden beklemenin utancıyla içer.Birde şu çevrendekilere bak.Bunlar neden içiyorlar? Toplum içinde yaşamanın baskısını, yükünü hafifletmek için.Çekinmeden bağırmak, yüksek sesle gülmek için.Dışarıda bağırmak, kahkaha atmak yasaktır.Sokakta hiç gülmemek için burda gülerler.Böylesi az içer.Ya ben? İçiyorum da kurtulabiliyor muyum? Belki yalnız baş ağrısından....."


Aylak Adam-Yusuf Atılgan


14 yorum:

kitapla ilgili alıntılar harika!
 
Mia Wallace;
Okunulası bir kitap :)
 
okudum bunu. iyi kitap. anayurt oteli ise baydı.
alıntıların da yine dikkat çekici.
:)
 
Deeptone;
Türkçe öğretmeni bir arkadaşım Anayurt Oteli'ni çok önerdi...ilerleyen zamanlarda alırım diye düşünüyorum şimdi sırada çok kitap var :D
 
önemli kitap cidden. ama benim için en sevmediğim kitaplardan biri o.
psikolojik sıkıntılar içimi baydı.
:) allam bitse de kurtulsam diye okudum. aylak adam sanırım daa önemli türk edebiyatı tarihinde.
:)
 
Deeptone;
Pozitif bir insansın ya :D açmamıştır seni kitap :) Sanırım dediğin gibi Aylak Adam daha önemli edebiyat tarihimizde..Bende,kitabı okuduğum zamanki psikolojik durumumda etkili oluyor...beğenip beğenmeme konusunda...belki sende de öyle bir döneme denk gelmiştir hayatının başka bir zamanında okusan kimbilir belki Anayurt Oteli'ni çok seversin :D
 
yok öle değil. ben öle etkilenmem. psikolojik durumum okumamı etkilemez.

kitap çok sorunlu insanları anlatıyor. insan psikolojisine bayılırım. arızalı, sorunlu insan hayatlarını okumaya bayılırım.

bu kitap öle kasvetli ki anlatamam.
:)
 
Deeptone;
Hımm bende insan psikolojisine bayılırım..hatta bazen kardeşimin psikolojik analizini yaparım sinir olur :D insanlara doğruları söylemek onların sinirlerini bozuyor sanırım :)
Anlatamayacağın kadar kasvetliyse...okumadan anlayamam sanırım...

Arızalı , sorunlu insanların hayatları daha ilginç oluyor değil mi :D
 
bizi biz yapan farklarımız yazımı oku bak. orda sölüyom işte. müthiş testler var. yapmadıysan dene.
:)
 
Deeptone;
Yazıyı okudum ki :) Yorumda yaptım...
Evet o testleri uygulamayı düşünüyorum zaten kendimde :D İnsanın kendini keşfetmesi için böyle şeyler gerekiyor...çoklu zeka teoremini duymuşsundur mutlaka...birde sağ-sol lob kullanma meselesi var tabi :D İnsan herşeyi ile çok ilginç bir varlık..muazzam bir yapı ve düzene sahip bir o kadar da karmaşık değil mi?
 
okuduğunu biliyorum. sadece testlere dikkatini çekmek için söledimdi. evet var teoriler. ben sezgisel, duygusal tarafımı kullanabiliyorum. sense rasyonel, gerçekçi tarafını.
:)
 
Deeptone;
İnsanlık hali aklından çıkmıştır belki diye düşünmüştüm :)Bir de fazla mantıkla hareket ederim ki keşke sezgilerimle de hareket edebilseydim biraz :)Bu tespitlerim yanlış çıkarmış testte,çok gülerim o zaman kendime :D
 
eysenck diye bi adamın test kitabı var. etkileyici. yaa safiden ya sezgisel ve duygusalsan. bak sen o zaman :)))
 
Deeptone;
Kitabı okurum,uygularım içindeki testleri ama bir klinikte olmak bu envanteri daha sağlıklı olur sanırım değil mi?
Ya keşke 2 saat önce söyleseydin bu kitabı yeni sipariş verdim internette istediğim birkaç kitabı onlarla beraber alırdım...neyse bir daha ki sefere artık :)
 

Yorum Gönder