Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

4 Aralık 2011 Pazar

Kitaplardan İnciler (İçeriden Ölmek)


"Her şeyin ortasında , ölü noktadayım.Hareketsiz, statik; demir atmış gibi.Hayır, yalan bu, yala değilse bile en azından kötü niyetten uzak ama yanlış bir ifade, hatalı bir metaforlar öbeği.Deniz seviyem alçalıyor.Hep cezirdeyim.Med-cezirin cezirinde, gel-gitin gitindeyim hep.Çıplak, kayalık bir kıyı oldum, demir gibi sert; geride kalan kirli kahve yosun şeritlerinin hızla çekilen köpüklü dalgalara salınmaya çalıştığı.Oraya buraya kaçışan yeşil yengeçler.Evet, çekiliyor sularım, azalıyorum , seyreliyorum.Biliyor musunuz, artık bunu da  kadar dert etmiyorum.Çalkantılar yaşıyor, bir iyi bir kötü oluyorum ama
Artık
Bunu o kadar da
Dert etmiyorum."



"Affetmek iyidir,
Ama unutmak en iyisi!
Yaşarken, çürüyor;
Ölürken, yaşıyoruz"  Robert Browning'in Good, To Forgive şiirinden.

"Sevgili kardeşlerim, sizi  Eliot'un Dört Kuartet'inde geçen paradoksal ifadeye yönlendiriyorum: 'Sonum, başlangıcımdadır.' Eliot eserinin daha sonraki sayfalarında şu yorumla pekiştirir sözlerini: 'Başlangıç dediğimiz, çoğunlukla bitiştir/ Ve her birşeyi bitirmektir bir başlangıç yapmak.'Bazılarımız şu anda bitiyorlar, sevgili kullar; yani önceden kendileri için hayati olan , onları onlar yapan şeyler bir sona yaklaşıyor.Bu bir son mu? Yoksa başlangıç mı? Bir şeyin sonu , başka birşeyin başlangıcı olmak zorunda mı? Bence olabilir sevgili kardeşlerim.Bence bir kapının kapanması başka bir kapının açılmasını engellemez.Tabii ki ardında ne olduğunu bilmediğimizde yeni bir kapıdan geçmek cesaret ister."(Rahibin konuşmasından)

"Her gün küçük ölümlerle ölebiliriz, ölümden ölüme yeniden doğarız biz.."

"Karanlık gün dönümü geliyor tam da doğru anda.Ağarmış ay, sefil, yaşlı bir kafatası gibi parıldıyor.Yapraklar buruşup dökülüyor.Yangınlar sönüyor.Güvercin, bitkin, toprağa süzülürken kanatlarını çırpamıyor, çırpınıyor. Mora çalan kan daralan damarlarda duracak gibi şimdi; ayaz, kasılan kalbi eziyor; ruh büzüşüyor; ayağa bile güvenilmez şimdi.Kelimeler çuvallıyor.Kılavuzlar kaybolduklarını itiraf ediyorlar.Katı olan her şey saydamlaşıyor.Şeyler sonu eriyor.Renkler soluyor.Gri zamanlar bunlar , korkum o ki bugünlerde daha da grileşecek.Evin kiracıları; kuru bir beynin düşünceleri kurak bir mevsimde." Eliot-Gerontion şiirinin son mısrası

"Pembe dizilerden fırlama tereddütlerinden bunalıyorum.Sonucu bilecek kadar yaşını başını almış insanların neden evlendiğini hiç anlamam zaten.Neden aşkın sözleşmeye ihtiyacı olsun? Neden kendinizi devletin pençelerine bırakıp üzerinizde daha fazla güç sahibi olmasına izin verirsiniz? Neden sırf malınızı mülkünüzü didiklesin diye avukatlar çağırasınız? Evlilik toy, güvensiz ve cahil insanlar içindir.Bu tip kurumların iç yüzünü görebilen bizlerin yasal baskılar olmadan birlikte yaşamaktan hoşnut olması gerekir."

"Wiener'e göre insanlar anti-entropik işlemler yürütürler.Bizim duyu reseptörlerimiz vardır.Birbirimizle iletişim kurarız.Birbirimizden öğrendiğimiz bilgilerden faydalanırız.Dolayısıyla biz evrensel kaosun spontane yayılımının pasif kurbanlarından öte bir şeyiz.'İnsan ırkı olarak bizler, kapalı sistemler değiliz.Dışarıdan besin alıp enerji üretiyoruz; sonuç itibarıyla, hayatiyetimizin bu kaynaklarını içeren daha büyük bir dünyanın parçalarıyız.Ama daha da önemlisi, duyu organlarımız ile dışarıdan bilgi alıyor ve alınan bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. 'Diğer bir deyişle geri bildirim var.İletişim kurarak çevremizi kontrol etmeyi öğreniyoruz.Şöyle devam ediyor Wiener: 'Kontrol ve iletişim yoluyla, doğanın düzeni geriletme ve anlamı yok etme eğilimiyle savaşıyoruz; entropinin artma eğilimiyle.'Çok uzun vadede entropinin hepimizi haklaması kaçınılmaz görünüyor; ama kısa vadede karşı koyabiliriz. 'Dünyanın ölümünün son evrelerini gözleyen izleyiciler değiliz henüz' "

İçeriden Ölmek-Robert Silverberg



Kitabın üzerine güzel gittiğini düşündüğüm şarkı...sözler , müzik , ritm , klip izlemeniz gerek :)




6 yorum:

İçim karardı :) Silverberg'ün bu kitabı her zaman merakımı cezbetmiş lakin okuyup okumamakta hep kararsız kalmıştım. Cümlelerin kuruluş biçimi ve içerdikleri anlam gerçekten güzel. Özellikle med-cezirli kısım çok hoşuma gitti ki burada çevirmenin de hakkını vermek gerek. Yine de pas geçeceğim sanırım :) Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler...
 
Mit;
Kitabı okurken evet biraz kararabiliyor...ama genel itibariyle güzel bir kitaptı.Alınacak güzel dersler vardı.İlginizi çekerse "Sürprizler Yaşamamak İçin Zihin Okumak" yazısını bu kitabın üzerine yazmıştım :) Evet çevirmeni de düşünmedim değil...genelde kitapların önemli ama unutulan kişilikleri oluyorlar değil mi? Rica ederim...zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim...bu arada size çok yönlü blogger ödülü vermiştim bilginize :)
 
hımmm okumadım.
bak sen çok oluyorsun ama.
:)
ilk paragraf en etkileyici olan bölüm.
:)
 
Deeptone;
Bence de en etkileyici paragraf ilk paragraf...söylemiştim kitaplar beni olduğum gibi kabul eden tek varlık olduğu için dostum onlar...her ne kadar cansız varlıklar olsa da :)
 
selamlar, ben kitabın çevirmeniyim. mutlu oldum yazdıklarınızı okuyunca. teşekkürler. hoşçakalınız.

elif.
 
Elif Ersavcı;
Hoşgeldiniz bloguma...rica ederim...sürpriz oldu benim için...bende oldukça mutlu oldum değer verip yorum yaptığınız için...görüşmek dileği ile hoşçakalın :)
 

Yorum Gönder