Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

14 Aralık 2011 Çarşamba

Kitaplardan İnciler (Martı Jonathan Livingston)



"Çoğu martı  sırf yiyecek bulmak, sahilden ayrılıp  tekrar dönebilmek için uçar.Bunun dışında bir şey öğrenmek için uğraşmazlar, öğrenmek istedikleri bir şey yoktur.Onlar için uçmanın tek anlamı , karınlarını doyurabilmektir.Oysa martı Jonathan Livingston için için önemli olan yemek değil uçmaktı.Martı Jonathan, uçmayı büyük bir tutkuyla seviyordu."

"Bir martının Konsey'in önünde kendini savunma hakkı yoktur.Fakat Jonathan'ın sesi birden yükseldi. 'Hangi sorumsuzluk kardeşlerim?' diye bağırdı.'Yaşamın gerçek anlamını arayan, bulmayan çalışan bir martıdan daha sorumluluk sahibi biri olabilir mi? Bin yıldır yaptığımız tek şey balık peşinde koşmak.Artık yaşamak için bir nedenimiz olmalı; öğrenmek ,keşfetmek, özgür olmak gibi.Bana bir şans verin , öğrendiklerimi sizlere göstereyim."

"Bildiğim tek yanıt , senin milyonda bir rastlanan ender kuşlardan olduğun Jonathan.Yola çıkanlarımızın çoğu çok yavaştı.Nereden geldiğimizi hemen unutup nereye gittiğimizi merak bile etmeden , günübirlik yaşayarak çoğu kez birbirinin aynısı olan şeyi yaptık; bir dünyadan gelip diğerine gittik.Yemekten, birbirimizle mücadele etmekten, sürüye gücümüzü kanıtlamaktan başka yaşama nedenleri olduğunu öğrenmek için kaç yaşamdan geçmek zorunda kaldık, bir fikrin var mı Jonathan? Binlerce Jon, on binlerce! Ardından , mükemmellik diye bir şeyin varlığını fark edene kadar yüzlerce yaşam daha...Yaşama amacımızın mükemmeli bulma ve onu açığa çıkarma  olduğunu anlamak için diğer yüzlercesi daha yaşandı.Şimdi de aynı kural geçerli, tabi ki diğer dünyayı  bir öncesinden öğrendiklerimizle kurarız.Fakat hiçbirşey öğrenilmemişse, sonraki yaşam öncesinin aynısı olacaktır; aynı sınırlar ve kazanmak için yüklenilen aynı sıkıntılar..."

"-Cennet diye bir yer yok mu?
-Hayır Jonathan, böyle bir yer yok.Cennet bir yer , bir mekan , bir zaman dilimi değildir.Cennet öğrenmektir,mükemmelliktir."

"En yüksekten uçan martı, en uzağı görendir."

"Dostluğumuz zaman ve mekanla sınırlıysa, zamanı ve mekanı aştığımız an , kardeşliğimizin bitmesi gerekir.Zaman ve mekan kavramını aştığımıza göre istediğimiz an görüşebileceğimizi düşünmüyor musun?"

"Gözünle gördüklerine inanma.Görünenlerin hepsi sınırlıdır.Anlayarak bakmaya , bildiklerinin ötesine geçmeye çalış.O zaman uçmanın anlamını daha iyi öğreneceksin."

Martı Jonathan Livingston-Richard Bach

4 yorum:

Güzel seçim. Martı, eski bir kitap olmasına rağmen bugün bile pek çok kişiye hayatın içinden dersler sunan önemli bir Fabl eseri bence. Günlük çekişmelerden usanan, hayatın heyecan verici zorluklarını deneyerek öğrenen ve öğrenmeyi seven bir martıyı anlatırken; başarıya ulaşmanın sırrını, yüksek hedeflere erişebilmenin zorluklarına katlananların hediyesi olarak gösterir. Kendini dışlayan sosyal çevresi ve o'na kucak açan sevgi dolu daha farklı bir topluluk arasındaki farkları çok sade bir dille anlatırken o kısacık kitapta saymakla bitmeyecek dersler verilir. Özetle; pozitif düşünce ve kendi kendi yardım edebilme yetisinin kazanılması anlamında harika bir eser. Yine bu kitap ile ilgili bir de film vardı izledin mi bilmiyorum, Neil Diamond tarafından film için yapılmış müzikleri de çok güzel. Bütün öğrencilerinize tavsiye etmelisiniz bence. ;)
 
Peneus;
Kısa ve öz anlamak isteyene çok şey anlatan bir eser.Toplumların şimdiki durumunu yansıtan çok iyi tespitler var.Özellikle

"günübirlik yaşayarak çoğu kez birbirinin aynısı olan şeyi yaptık; bir dünyadan gelip diğerine gittik.Yemekten, birbirimizle mücadele etmekten, sürüye gücümüzü kanıtlamaktan başka yaşama nedenleri olduğunu öğrenmek için kaç yaşamdan geçmek zorunda kaldık,"

bu kısmı çok beğeniyorum.Filmi olduğunu bilmiyordum sizin sayenizde onuda öğrenmiş oldum.Sadece öğrencilerime değil velilerime de tavsiye edeceğim bir kitap.Güzel yorumunuz için teşekkür ederim saygılar :)
 
yerim bu kitabı bi de küçük prensi bi de şeker portakalını.
:)
 
Deeptone;
Samed Behrengi'nin "Küçük Karabalık" da güzelmiş ama daha okuyamadım :( Bu kategoriye onuda koyabiliriz sanırım...
 

Yorum Gönder