Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

12 Aralık 2011 Pazartesi

Notre Dame De Paris (Müzikal)

Victor Hugo'nun en önemli eserlerinden biridir Notre Dame'ın Kamburu.Victor Hugo "Sefiller" isimli eserinde topluma eğilmiş,"Deniz İşçilieri" isimli eserinde doğa üzerine yoğunlaşmış,Notre Dame'ın Kamburu'nda ise din üzerine çatışmaları yazıya dökmüştür.Kendince toplum,din ve doğa üçlemesi yapmıştır Victor Hugo.Bu üç eseri de dünyaca ün kazanmasına katkı sağlamıştır.


Notre Dame'ın Kamburu'nun şimdiye kadar filmleri çekilmiş,çizgi filmleri, balesi,tiyatrosu ve müzikali yapılmıştır.Bende bunlardan biri olan müzikalini dün izleme fırsatı buldum.İlk müzikal gösterimi 18 Eylül 1998 yapılan eserin videosunu internette bulmam aynı zamanda türkçe altyazısını bulabilmem benim için harika bir olaydı.Bu müzikalden uzun süredir haberim vardı fakat youtubedan bölük pörçük izlemiştim.Bütününü izlemenin verdiği haz bambaşka.Müzikalin sözlerini Luc Plamondon, bestelerini ise Richard Cocciante yapmış ve harika bir iş başarmışlar doğrusu.Özellikle müzikalin "Belle" isimli parçası dünya çapında bir üne kavuşmuştur.Eser Fransa'da sahnelenmesinden sonra dünya çapında büyük bir başarı elde etmiş, Avrupa,Asya ve Amerika da farklı kadrolarla sahnelenmiştir.Fransa'da yapılan orjinal gösterimin kadrosunda;





  • Hélène Ségara : Esméralda
  • Garou : Quasimodo
  • Daniel Lavoie : Frollo
  • Bruno Pelletier : Gringoire
  • Patrick Fiori : Phœbus
  • Luck Mervil : Clopin
  • Julie Zenatti : Fleur-de-Lys 
yer almaktadır.Ben özellikle Garou,Bruno Pelletier, Daniel Lavoie ve Hélène Ségara'ın performanslarını çok beğendim.Tasarımda Notre Dame'ın gotik yapısını da sahneyi taşımayı başarmışlar.Koreografiler de oldukça göz dolduruyor.Kimsesizlerin sığınma istedikleri sahnelerde oldukça etkileyiciydi.Kısacası nefis bir çalışma eğer imkanınız varsa mutlaka izlenmeli.





MÜZİKALDEN GÖRÜNTÜLER







VİDEOLAR







10 yorum:

bu kitap harika bi dünya klasiği!!
bayılıyorum ve her seferinde içimi üzüntü kaplıyor :(

ahh bellee.. müzikal işe bir başka güzel!

şarkıyı söyleyen 3 müzisyeni hep bi başka severim. süper bi paylaşım olmuş hypatia :)
 
Mia Wallace;
Kesinlikle katılıyorum sana eser muhteşem...müzikalde harika...evet bende müzikalin güzelliğinden sonunda ağladım :)
teşekkür ederim canım beğenmene sevindim :)
 
ne güzel yazmışsın. notrdamın kamburu sevilmez mi. kitabı, filmi, ya ben de izledim bunu ama başka bir versiyon olmalı. sende hiç boş yok. seni kültür sanat blogçusu ilan ediyorum kendimce.
:)

(koreograf olacak)
 
Deeptone;
Teşekkür ederim :) Hızlı yazıp, kontrol etmemiştim yazıyı..hatırlattığın için teşekkür ederim...düzelttim..."Kültür Sanat Blogcusu" içinde teşekkür ederim ama daha yapmak isteyip yapamadığım o kadar çok şey var ki hala eksik hissediyorum...Sende dolu dolu bir insansın hemde benden daha fazla :) Yaşını bilmiyorum ama tahminlerimce benden büyüksün :D
 
her zaman uğrayamıyorum size. ama bu yazı dikkatimi çektim. ÇOOOK severim bu müzikali .
sevgiler
 
Zeynep;
Arada da olsa uğramanız güzel...bence de çok güzel bir müzikal..sevgiler :)
 
Çok sevdiğim bir müziktir,önemli bir eserdir.Çizgi filmini de müzikalini de izledim.Tekrar dinlemek hoş olacak,çok teşekkürler...

BAYKUŞ GÖZÜYLE
 
BAYKUŞ GÖZÜYLE;
Beğenmenize sevindim...Rica ederim...
iyi dinlemeler :)
 
İzlemeye doyamadığım bir müzikal. Birinci ve ikinci perdenin hemen hemen bütün müziklerini neredeyse her gün keyifle dinliyorum. Victor Hugo yaşıyor olsa, eserinin bu haliyle gurur duyardı eminim.
 
Peneus;
Müzikleri insanı çok etkiliyor...bende birçoğunu günlük hayatta keyif alarak dinliyorum...bütününü görüntüleriyle beraber izlemek bambaşka o yüzden açıp tekrar tekrar izliyorum..Kesinlikle Victor Hugo bu halini görse gurur duyardı :)
 

Yorum Gönder