Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

11 Aralık 2011 Pazar

Rita (Educating Rita)


İngiltere'nin eserleri en çok okunan yazarlarından biri olan Willy Russel'in eseri Rita (Educating Rita) 'yı geçen ay Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tiyatrosundaki oda tiyatrosu temsili ile izleme fırsatım oldu.Oldukça dikkat çekici olan eser , genç yaşta evlenmiş fakat içindeki bilgi açlığını doyuramamış olan Rita'nın açık üniversite yoluyla edebiyat eğitimi almasını konu ediniyor.Rita'nın özgün bir yanı olduğunu fark eden öğretmeni Frank oyun boyunca onun diğer kuru ezberden başka bir şey bilmeyen edebiyatçılar gibi olmamasını sağlamaya çalışsa da eğitimini tamamlamak isteyen Rita onlar gibi olmaya çalışmaktadır.Eserin başında cahili oynayan Rita, ilerleyen bölümlerde cahil ile bilginin arasında sıkışıp kalmış bir insanı canlandırır.Yaz okuluna gidip gelmesi ile de özgüveni yerine gelmiş tam bir bilgin olur Rita.Ondaki bu değişimi üzülerek kabul eden öğretmeni Frank ise Rita'ya aşık olmuştur.


Süleyman Demirel Kültür Merkezinin o küçücük oda tiyatrosu salonunda Funda İlhan (Rita) ve Ufuk Aşar'ın (Frank) çok büyük işler başardığını söylemek mümkün.Sahne tasarımı da oldukça göz dolduruyordu.Ben izlerken oldukça etkilendim.Eve gelir gelmezde eser ile ilgili araştırma yaptım.Böyle güzel bir oyunun Türkçeleştirilmiş halini kitap olarak basmamaları beni çok üzdü.


Eserin aynı zamanda 1983 yapımı filmide mevcut.Başrollerini usta oyuncu Michael Caine (Frank) ve Julie Walters (Rita) canlandırıyor.Film mekan bakımından daha çok olanak sağlıyor bizlere.Rita'nın eşini ve ailesini, Frank'in birlikte yaşadığı kadını ve öğrenci çevresini görmemize olanak tanıyor.Bugün izlediğim filmide oldukça başarılıydı.


Eser bazı tiyatro eleştirmenleri tarafından George Bernard Shaw'ın "Pygmalion" a benzetilmiş.Pygmalion'u okumamış olsamda "My Fair Lady" ismiyle uyarlanan film müzikalini izleme fırsatım oldu.Onunda ana temasında çiçekçi bir kız olan Eliza'yı eğitmek vardır.Fakat bence Willy Russel bu eserinde sadece eğitimin önemini değil kuru ezbere dayalı olan eğitimi eleştirmektedir.Örneğin size bir konu hakkında makale yazmanızı istediklerinde kendi özgün düşüncelerinizi yazamazsınız.Çünkü yazarsanız onların istediğini yapmamış olursunuz bu durumda da sınavı geçemezsiniz."My Fair Lady" de ise iyi bir eğitimle birçok şeyin başarılabileceği anlatılmaktadır.

Kısacası eserde söylenecek başka bir şarkı ile söylenecek daha iyi bir şarkı arasındaki farkı anlatmaktadır bizlere Willy Russel.

9 yorum:

Bence çok çok güzel bir konu, filmini izlemek isterim teşekkür ederim paylaşımınız için:)
 
Eren;
Beğenmenize sevindim...değer verip okuduğunuz için ben teşekkür ederim...saygılar :)
 
heeeey o filmi gördüm. maykıl keynli olanı. çok iyi film. may feyir leydi de. ne güzeeeel şeyler yapıyon sen. :) pygmalion, ya çok önemlidir. edebiyatın ve hatta insan psikolojisinin çok önemli bir konusu.
:)))
 
Deeptone;
Evde otururken de boş durmuyorum :)
Pygmalion'u da en kısa zamanda alıp okumayı düşünüyorum....şimdiye kadar neden okumamışım kızdım kendime :)
 
sen zaten hiç boş durmuyorsun ki.
:)
boşa zaman da harcamıyorsun ki.
:)
boş zamanlarında kitap okumuyosun bi de ama.
:)
 
Deeptone;
Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim...bu arada Dinle Küçük Adam'ı aldım okuma listemde şuan..Erich Fromm Sahip olmak ya da olmak eğer baskısı olsaydı İdefixten yaptığım toplu siparişte alıcaktım ama alamadım...Önümüzdeki ay nadir kitaptan almayı düşündüğüm eserlerle beraber alacağım :)
 
ikisi de şok gibi kitap. ben bi baskısını bulmuştum. üstü simsiyah ikincisinin. bak bi de metisten yaratma cesareti var. rollo may. o da tokat gibi adeta.
:)
 
Deeptone;
Evet siyah üste yeşil yazılar değil mi :( Hatta bir ara idefix Erich Fromm seti yapıp satmış...bu Yaratma Cesareti'nide not aldım.Arada böyle tavsiye etmen iyi oluyor :) Teşekkür ederim...
 
allah için biri bu filmin türkce dublajının linkini göndersin
 

Yorum Gönder