Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

26 Şubat 2012 Pazar

Kitaplardan İnciler (Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş)



"Konuyu ne kadar dolandırırsak dolandıralım,dinlerin varoluş nedeninin temelinde, ölüm olgusu yatmaktadır, din ile ölümün ilişkisi ateş ile barut gibidir, ateş olmadığı sürece barutun işlevi olmayacaktır."

"...Felsefenin de aynen dinler gibi ölüme ihtiyacı olduğu için, eğer felsefe yapıyorsak, bu öleceğimizi bildiğimizdendir, Montaigne'nin de dediği gibi,felsefe yapmak, ölmeyi öğrenmektir."

"Ejderhayı öldürmenin yolu, kafasını kesmekten geçer, tırnaklarını törpüleyerek bir yere varamayız."

"......Peki kendisini kozasına hapseden ve kapıyı ören ipekböceğinin ölüm anı hangisiydi, bir ölümden yeni bir yaşamın doğması nasıl olabiliyordu acaba,kelebeğin yaşamı ipekböceğinin ölümünden mi doğmuştu,yoksa kelebekte yaşadığına göre ipekböceği hiç ölmemiş miydi.Düşünür çırağı,ipekböceği ölmüştür,diye yanıtladı soruyu ve ekledi,yumurtlama döneminden sonra ölecek olan kelebektir,.....İpek böceği ölmüyor çünkü kelebek çıktıktan sonra kozanın içinde ceset kalmıyor,sen de söyledin zaten birinin ölümünden diğerinin yaşamı doğuyor.Buna metamorfoz denir...."

"Ekonomistin tedirgin edici düşüncelerine geri döndüğümüzde, hesabın esasen gayet basit olduğu ortaya çıkıyordu, şöyle ki; elde sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunan şu kadar aktif nüfus olduğu düşünüldüğünde,bu hesaba gerek malullük gerekse yaşlılık nedeniyle emekli olmuş bulunan nüfus eklendiğinde ve emekli kesimin aylıklarını çalışanların katkıları sayesinde aldıkları değerlendirildiğinde ve çalışan kesimin azalmasına karşın emekli kesimin sürekli ve önüne geçilmez bir şekilde arttığı göz önünde tutulduğunda,mutluluğun zirvesi,son noktası gibi algılanan ölümün yok oluşunun esasında iyi bir şey olmadığını nasıl olup da kimsenin farkedemediğini anlamak son derece güçtü."

'' ölümün tüm irtibarı sarsılmıştı. ya şimdi ne yapacağım, daha önce hiç olmamış ve hiç olmaması gereken bir aksaklığı nasıl düzelteceğim, böyle bir şeyi tarih bile yazmamış, diye kendi kendine söyleniyordu ölüm, esas sorun adamın kırk dokuz yaşında ölmüş olması gerekirken elli yaşını doldurmuş olmasıydı. zavallı ölüm şaşkın ve ne yapacağını bilemez haldeydi, neredeyse başını çatlak duvarlara vurası geliyordu. binlerce yıldır kesintisiz sürdürdüğü kariyerinde böylesi bir hata hiç olmamıştı, ama şimdi, tam da ölümlerle gerçek ölüm sebepleri arasındaki ilişkiye yeni bir boyut getirdiği sırada, bunca zamandır inşa edegeldiği ünü büyük bir darbe almıştı.''

"Yaşamın haksızlıkları hiç bitmez,şu sol el meselesini ele alalım,sol el viyolonsel icrasında en zor işi üstlenir,buna karşın sağ ele göre çok daha az alkışlanır."



JOSE SARAMAGO-ÖLÜM BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

16 yorum:

okumadım bunu.

geçende bi yerde okudum.
insan ölümsüz olsa sence din olur muydu?
 
Deeptone;
Realist yaklaşacak olursak din olmazdı...insanlar ölümden sonraki hayat korkusu nedeniyle dinin gerektirdiklerini yapıyorlar...ilahi aşka inandığı için ibadetlerini yapan insanlar yok denecek kadar az...eğer ölüm olmasaydı ölümden sonraki hayat kaygıları da olmayacaktı..kitapta ölüm yeni bir uygulama getiriyor ölmeden 1 hafta önce haber veriyor öleceğine dair,ölümün amacı insanları dünyadaki işlerini yola koyması için süre tanımak...sevdikleri ile vedalaşmalarını küs oldukları insanlar ile barışmalarını..vasiyetlerini yazmaları için tanıyor bu vakti...fakat insanlar nasıl olsa ölüyorum diyerek tamamen yoldan çıkıyorlar...ütopya tabi ki bu fakat gerçekte böyle bir şey yaşansa ben insanların yine aynı şeyleri yapacağına düşünüyorum...inançlarının temelinde sevgi olması gerekirken korku yatıyor insanların...ölüm olmazsa korkuda ortadan kalkar...senin düşüncelerin neler bu konu hakkında?
 
senin gibi düşünüyorum. korkudan var din. ölüm olmasaydı din olmazdı başka biçok şey de olmazdı. bölece sahte dindarlar da belli olurdu.
:)
dini çıkarlarına alet edenler yani.
:)
 
Deeptone;
Kesinlikle katılıyorum...zaten kitapta da ölüm ortadan kalkınca katolik klisesi ne yapacağını şaşırıyor...insanlara şimdiye kadar hep cennet vaadi ile yaklaştıklarını ölüm olmayınca işsiz kalacaklarını düşünmeye başlıyorlar...din bir çok kişinin elinde amaca ulaşma yolunda kullanılan bir araç haline gelmiş durumda orta çağın karanlık döneminde de böyleydi şimdide ne yazık ki böyle... :S
 
ölüm gününü öğrenen insan ne yapardı, ne olurdu? herşeyi dolu dolu yaşamaya, yemeye içmeye, yakınlarınla beraber olmaya mı başlardı acaba? kitap bunları tasvir ediyor sanırım, ilgi çekici. tüm yapılanlar, felsefe, sanat, psikoloji , herşey ölümü açıklamaya çalışır zaten.din nedir , yaşanan din ve olması gereken din, hangisi acaba?
 
Buket;
Çok güzel dile getirmişsin :) Bence insanına göre değişiyor bu durum ölümünü önceden haber alan kişi iyi amaçlar içinde kullanabilir kötü yola da sapabilir...olması gerekeni yaşamak lazım ama kaç kişi yapıyor ki?
 
Kadınlar gününüz kutlu olsun. saygılarımla.
 
kitabı geçen yıl okumuştum. çok beğenmiştim.. gerçekten de insanda farklı duygular bırakıyor kitap. şimdi düşününce kitabın sonu biraz daha güzel olabilirdi diye hayıflanmıyor değilim. ama yine de çok iyi bir eser... Ben, kitabı okuduğum dönemlerde bir hikayeden çok etkilenmiş ve blogda paylaşmıştım. okumak isterseniz, link altta.. sewgiler.. :)

http://muhendisciwan.blogspot.com/search/label/Jose%20SARAMAGO
 
Mehmet Bilgehan Merki;
Çok teşekkür ederim çok ince düşüncelisiniz,gecikmiş cevabım için de özür dilerim...20 gündür internetim yoktu... :(
 
İrrasyonelhayat;
Hoşgeldiniz bloguma...
Okuduğumuz kitapların sonu için birçoğumuz farklı beklentiler içerisine gireriz fakat yazarın eseri sonuçta saygı duymak lazım :) En kısa zamanda okuyacağım, gecikmiş cevabım için sizden de çok özür dilerim... 20 gündür internetim yoktu... :(
 
iyi olmana sevindim.
az önce blogunu açtığını fark etmiştim.
yorum onayladın.
iyi ki sen beni unutmadın bi kere.
:)
 
Deeptone;
Çok hızlısın ya :D
Hafızam iyidir...blogger arkadaşımsın sonuçta nasıl unutabilirdim ki :)
Özlemişim blog sayfamı...saf saf sevinçle bakıyorum sayfaya 22 gündür hiç girmedim :S
 
biliyorum üç hafta ama döneceğini biliyodum.
olur öle şeyler.
:)
 
Deeptone;
:)
 
haklısın saygı duyup okumak düşüyor bize :) özür dilemek de neymiş. olur bu tür şeyler. hiç problem değil. sewgiler.:)
 
Bir varmış bir yokmuş gibi ama gerçek !!
 

Yorum Gönder