Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

28 Temmuz 2011 Perşembe

Bilimin ve Aklın Kurbanı Hypatia


Hypatia kimdir?
          Açıkcası birkaç güne kadar bende kim olduğunu bilmiyordum. Lisedeyken aldığımız felsefe dersinde de isminin geçtiğini hatırlamıyorum. Geçen hafta yaptığım bir yolculuk sırasında (artık birçok otobüste koltuk arkasında tv bulunuyor) otobüsün kısıtlı film arşivinde “Agora” isimli bir film denk geldi. İsmi ilginç geldiği için (birde kapağı güzel görünüyordu) kendi kendime hadi bakalım izleyeyim dedim. Kolay kolay film beğenen biri değilimdir.Üstelik otobüslerdeki filmler çoğu zaman Türkçe dublajlı oluyor.(orijinal diline sadık kalarak altyazılı izlemeyi tercih edenlerdenim).



          Film izledikten sonra kadının araştırma ruhuna ve ne olursa olsun bildiğinden şaşmamasına hayran kaldım. Yaptığım araştırmalarda filmin konusu ile örtüşüyordu. Hypatia tarihte “İskenderiyeli Hypatia” diye biliniyor. Hypatia M.S 370-415 yılları arasında yaşamıştır. İskenderiye'deki Museion'da felsefe, matematik ve astronomi dersleri vermiştir. Babası İskenderiyeli Theon da İskenderiye de yaşamış Yunan bilgin ve matematikçidir. Hypatia inançsız bir filozof olarak bilinir ve filmde de böyle yansıtılmıştır.




           Çok kesin kaynaklar olmasa da yaşadığı dönemde dinsel çatışmaların olduğu bilinmektedir.O dönemde İskenderiye de Pagan inanışı çoğunluktayken hızla Hristiyanlığın yayılması , Pagan inanışının simgesi olarak düşünüldüğü için Hristiyanlar tarafından tarihin bilinen ve en kapsamlı kütüphanesi olan İskenderiye Kütüphanesinin (bazı kaynaklar burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder) yakılışıda filmde işlenmiş konulardandır.


         Filmde ayrıca Alman matematikçici ve astronomu johannes Kepler’den önce Dünya’nın Güneş merkezli bir elips yörüngesinde döndüğünü bulanın  Hypatia olduğu vurgulanmaktadır.


        Yaptığı araştırmalar nedeniyle tarihte birçok benzerine rastlandığı gibi Hristiyanlığı kabul etmeyen Hypatia cadılık ile suçlanmıştır.O dönemde yaşamış iskenderiyeli papaz Cyril’in kurduğu komplo ile öldürülmüş ve cesedi parçalara ayrılmıştır.


        Aydınlanma döneminde Hypatia efsanesi bir sembol olarak kullanılmış olup Hypatia, "Hıristiyan bağnazlığının masum bir kurbanı; öldürülmesi ise, Yunan tanrılarıyla beraber, sorgulama özgürlüğünün de ortadan kalkışının bir simgesi olarak ele alınmıştır."

       Bilimin ve aklın kurbanlarından biri olan Hypatia çağının yegane bilim kadını olarak bilinir.











2 yorum:

Benim de Agora'yı izleyince haberim oldu kendisinden. Filme bayılmıştım. O dönemde bu kadar güçlü bir kadın olması ve kendi doğrularından şaşmaması da hayranlık uyandırıcıydı.
 
Sevgili Nefertiti yorumun için teşekkürler kesinlikle katılıyorum insan filmi izleyince çok etkileniyor..o dönem için fazlası ile güçlü bir kadınmış...
 

Yorum Gönder