Hypatia'nın Araştırmacı Ruhu

Araştırmacı bir insanın yazıları

3 Ocak 2012 Salı

Mutluluk Üzerine (Mim)



Mutluluk üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.İnsanlardan her gün duyuyoruz; mutluluğu arıyorum gibi cümlecikleri.Bir çok kişi mutluluğu arıyor ama bulamıyor.Sanırım bu aramayı, bakmak ile görmek arasındaki ince çizgiye benzetebiliriz.İnsanlar mutluluk deyince hiçbir sıkıntısı,para kazanma gibi bir derdi olmayan, sevdiği kişiyi bulan vs. vs. (çoğaltabiliriz bunları) kişilerin yakaladığına inanıyor.Mutluluğu insanlar  .......sa,........se gibi şart kipiyle koşullandırıyorlar.Belkide bu yüzden bir çok kişi mutlu olamıyor.Mutluluğu şartlı arıyoruz.Sebebsiz yere mutlu olmaya beceremiyoruz.Halbuki mutluluk her yerde yakalamasını bilene.Mutluluk bir çocuğun gülümsemesinde ya da bir kelebeğin kanat çırpmasında, veyahut yağmurun yağmasında bulabiliriz.Sıcak bir günde serin bir gölgelik bulmak mutluluktur.Susadığında su içebilmek,sevdiklerinle güzel zaman geçirdiğinde yakalayamadığın zamanın içindedir mutluluk.Bunların farkına varamıyoruz ve hep hayattan yakınıyoruz.Sahip olamadığımız şeyler üzerine kafa yoruyoruz,sahip olduklarımızla mutlu olmayı beceremiyoruz.Sahip olamadıklarımıza zamanla sahip olsakta,kapitalizmin sonucu olarak,yeni sahip olmak istediğimiz şeyler oluyor.Sanırım bu sonsuz bir mutsuzluk döngüsüne dönüşüyor.Mutluluğu standardize ediyoruz.Soyut bir kavramı somutlaştırma eğilimi içerisindeyiz.İşte bu noktada başta dediğim gibi bakmak ile görmek arasındaki farka dönüyoruz...Biz mutluluğa bakmak mı? Yoksa mutluluğu görmek mi istiyoruzz...önce buna karar vermeliyiz...

Neden bu kadar laf ebeliği yaptığımı soracak olursanız Sevgili Çalıkuşu (teşekkür ederim) beni mimlemiş.İnsanları mutlu etmenin on yolunu yazmamı istemiş.Aslında sınırsız yol var.Fakat önemli gördüklerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Benden önce yazanlar çok güzel yerlere parmak basmışlar...elimden geldiğince farklı şeylerden bahsetmeye çalışacağım...

1)İnsanın çevresindeki insanları mutlu edebilmesi için öncelikle kendisinin mutlu olması gerekiyor.Peki insan kendisini nasıl mutlu edebilir.Bu size kalmış.Herkesin kendisini mutlu etme yöntemleri farklıdır.Örneğin ben güzel bir kitap okuduğumda,güzel bir müzik dinlediğimde sebepsiz yere mutlu olurum.Bunlar varolup,yaşadığımı hissetmemi sağlar.Yağmurda toprak kokusunu içime çekmek beni mutlu eder.Ya da mutluluk ortamımızı kendimiz oluşturabiliriz.Mutsuz olduğumuz zamanlar gidebileceğimiz ve bizi rahatlatan gizli bir mekan keşfedebiliriz.

2)Değer verdiğimiz insanlara onları sevdiğimizi söyleyebilmek.Bunu sadece sözcükler grubu ile değil.Bir sıcak gülümsemeyle,sevdiğimiz kişinin yanağına vereceğimiz içten bir öpücükle hissettirebiliriz.

3)Oyun oynayarak.Tabi genel olarak çocuklar için geçerli.Örneğin ben öğrencilerimle oyun oynarım.Tabi bunu kurallı oyunlar olarak düşünmeyin yeri gelir "Ayy çocuklar çok hastayım...hadi beni iyileştirin derken bayılıyormuş numarası yaparım.Çocuklarım hemen doktor setini kaparlar beni iyileştirmek için yarışırlar.Ve bu oyundan o kadar zevk alırlar ki bir sürü çocuk kahkahası sarar ortalığı.Bu durum sizide mutlu eder.

4)Ziyaret etmek.Sevdiğimiz insanları kısa süreliğine de olsa ziyaret etmek,onlarda tarif edilemez mutluluk oluşturur.Ziyaret etme imkanınız yoksa,telefon etmek olmadı internette Webcam aracılığı ile görüşmek.En son Ramazan bayramında gördüğüm ananemi geçen hafta internette görme fırsatım oldu.Kıyamam "Kızım dedi kitap okucaksan sen oku ben seni izlerim sana engel olmayayım" dedi.

5)Sevmek ve sevilmek,sevgiye karşılıkla cevap vermek.Karşımızdaki bizi sevmiyorsa olsa bile karşılıksız sevebilmek.Şimdi burada bir çelişki olduğunu düşünebilirsiniz.Fakat sevmek kendi başına, insanlar bunun farkına varamasa da mutluluk veren bir olgudur.

6)Dinlemek.karşındakine değer verdiğini gösteren en önemli şeylerden biri.Ama dinlerken karşındaki insanın gözlerinin içine bakarak dinlemek.Dinlerken onu dinlediğinize dair hafif beden dili ile etkin dinlediğini belli etmek.

7)Çiçek vermek.Kız erkek farketmez.İnsanlar çiçek alınca mutlu olurlar.Çiçek pozitif enerji veriyor bence insanlara.Erkek, erkek bile veriliyor olsa oluşan durum insanı gülümsetmez mi?

8)Çikolata yemek.Çikolatanın kokusu dahi endorfinin salgılanmasını sağlarken mutluluk vermesi çok normal değil mi?Canınız mı sıkkın,bir sınavdan mı çıktınız? bence üzerine bir çikolata iyi gider...(reklam kampanyası gibi oldu bu madde kusura bakmayın)

9)Hayatımızın bir anlamı olmalı.Kişiye göre değişebilir bu,bir amaç belirleyebiliriz kendimize.Anlam doğrultusunda hareket ettiğimizde her basamakta ilerleme kaydettiğimizde, ne kadar yavaşta ilerlesek amaca ulaşmak için elimizden geleni yaptığımız için mutlu oluruz.

10)Hayatı zıtlıkları ile kabul etmek.Unutmayalım zıtlıklardır hayatımıza anlam katan.Gece olmasa gündüz olmazdı,acı olmasa mutluluk diye bir olguda olmazdı.Hayatımızda acılar varsa onlara karşı zekice göğüs germeli üstüne bir bardak ayran içmeliyiz...

Çok yazdım umarım sıkılmadan okumuşsunuzdur.Burada yazıma son verirken mimlediklerimi açıklıyorum;

1)Mia Wallace
2)Yasemen k.
3)Hayal Kahvem
4)Momo
5)Cessie
6)Lady Jane
7)Sessiz Çığlık
8) Prometheus
9)Valki
10)Hemsponpi

Çalıkuşu'nun güzel yazılarını okumak isteyenlere linki :)

http://calikusunungunlugu.blogspot.com/


18 yorum:

hihi teşekkür ederim tatlım en kısa zamanda yaziciim :* (:
 
Altbilgi;
Heyecanla bekliyorum :)
 
ne kadar güzel yazmışsın.
bende bayılırım oyun oynamaya.yaşça küçük kuzenlerim var,onlarla hep oyun oynarım.hem aramızdaki bağ güçleniyor hem de karşılıklı mutlu oluyoruz. :)
 
Simgee;
Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim :)
Çocuklarla oyun oynamak karşılıklı mutlu olmanın en güzel yollarından biri bence :)
 
tabii ki sıkılmadan okuduk :) ayrıcaaa bu mimi o kadar kişi yazd ama içinde çikolata yemek yoktuu eheh çok mantıklı!

çok teşekkür ederim mim için hypatiam :*
 
8 numara deme bana, dietteyim :P
En kısa sürede yazmaya çalışacağım, yeni yılın kutlu olsun :D
 
ben galiba bunlardan hiçbirini beceremediğim için mutsuzum =)
sadece çikolata yemek dışında mutluluğum için herhangi bir çaba gösterdiğim söylenemez.
Vay bana vaylar bana =p
 
çok teşekkür ederim.
çok keyifli bir mimdi,dahil olmaktan çok mutlu oldum :)
 
Mia Wallace;
Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim canım benim :) Çikolata olmazsa olmazlarımdan :) Mutluluk kaynağım o benim :D
 
Prometheus;
Hayatımda hiç diyet yapmadım :)O da neymiş :P
Biraz ara verirsin Prometheus sonra tam gaz devam edersin diyetine :D
Seninde yeni yılın kutlu görüşmek üzere :)
 
kuccukkurba;
Bu yöntemlerden sadece birkaçı o kadar çok yöntem var ki :) Eminim seninde mutlu olmanı sağlayan yukarıda yazdıklarım dışında olan şeyler vardır.Çikolata yemeye devam çevrende seni mutlu edecek şeyler elbet çıkar :)
 
Cessie;
Bende dahil olmana çok mutlu oldum tatlım :)
Farklı düşüncelerini bu güzel mimle bizle paylaştığın için teşekkür ederim...
 
Okadar güzel yazmışsınız ki, insanları mutlu etmenin binlerce yolu varken ve insanların beğeni görme, takdir edilme algıları gibi ego çığlıkları arasında bipolar kaybolmalar yaşamadan mutlu olabilmeye ve birilerini mutlu etmeye giden yolu çok değerli on maddeyle anlatmak mimlediğiniz arkadaşlarınızı zora sokacak gibi görünüyor.:)
 
bütün maddelerini özenle seçmişsin.
mutlu olmak, sevmek, dinlemek, kabul etmek.
ziyaret, çikolata, çiçek.

en güzeli de oyun oynamak.
her anlamda.
tatlı ve muzip bi şekilde.
:)
 
Peneus;
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim :) Evet zor ve üzerinde epey düşünülmesi gereken bir konu :) Çok farklı düşünceler çıktı bile Cessie gayet güzel ve farklı bir yazı yazmış :)
 
Deeptone;
Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim...oyun oynamak çok güzel bir şey...belkide mutlu olabilmek için birazda çocuk saflığına sahip olmalıyız hıı ne dersin?
 
Teşekkürler Hypatia; Mim konusu tam benlik :D Sevdim bu konuyu ve elimden geldiğince yazdım birşeyler sevgili mimdaşlarıma selamlar... Yalnız bu konu çok güzel gören herkes bunun üstüne yazı yazmalı bence hayat paylaşınca güzel hele ki mutluluksa paylaşılan :)
 
Momo;
Rica ederim Momo konuyu beğenmene sevindim :)
Kesinlikle haklısın mutluluk paylaşıldıkça güzel sevgiyle kal :)
 

Yorum Gönder